TR ORGANİK TARIM KONTROL VE SETİFİKASYONU

biobel_05.jpg
Organik Tarım; toprak, su, bitki, hayvan ve doğal kaynaklar kullanılarak organik ürün veya girdi üretilmesi, doğal alan ve kaynaklardan ürün toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma, pazarlama, ithalat, ihracat ile ürün veya girdinin tüketiciye ulaşıncaya kadar olan diğer işlemlerinin ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerince yerine getirildiği, sürdürülebilir ve izlenebilir bir tarımsal üretim modelidir.

Kontrol ve sertifikasyon periyodu içerisinde organik tarıma geçiş süreci tamamlandıktan sonra, elde edilen ürünler, Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu tarafından verilen ürün sertifikasını müteakip “Organik Ürün” olarak pazarlanabilmektedir. Bitkisel üretimde organik tarıma başlanmasından on iki ay sonra elde edilen ürünler geçiş süreci ürünü olarak değerlendirilir.

Kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun kontrolü ve sertifikası olmadan yapılan üretim organik ürün olarak değerlendirilemez. Organik tarım faaliyetleri bireysel olarak yapılabildiği gibi, üretici grubu ile de yapılabilir. Üretici grubu ile organik tarım faaliyetleri tüzel kişilik altında yapabilir.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının ülkemizde iyi tarım uygulamalarının gelişmesi adına Organik Uygulamaları Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair yayımladığı Tebliğ kapsamında her yıl üreticinin, devlet teşvik ve yardımlarından yararlanma olanağını arttırır.

Sertifikalı ürün pazarlama fırsatı ile üretici pazardaki büyük marketlere ürünlerini satabilir. Üreticilerin kazancı ve rekabet gücü artar. Üreticiler Tarımsal kontrol ve sertifikasyon şartı aranan hibe ve kredilerden yararlanabilir.